Edmund de Waal
Haren med °yne av rav


  

Fakta

ISBN: 9788275474665
Utgivelsesår: 2011
Oversetter: Christian Rugstad
Innbundet


kr 379,-
Kjøp boka


Edmund de Waal skjønte at det fulgte en gåte med familiens samling av antikke japanske netsuker – 264 utsøkte, ørsmå figurer skåret ut i elfenben. Hvem var menneskene som hadde rørt ved netsukene, holdt de små gjenstandene varsomt i hånden? Hva hadde figurene betydd for dem? Og hvordan hadde samlingen overlevd? Slik begynner Haren med øyne av rav, en bok som knapt likner på noen andre.264 utsøkte små japanske figurer, skåret ut i tre eller elfenben, med detaljer av rav eller kostbare stener. Ingen av dem større enn en fyrstikkeske; vidunderlige gjenstander til å holde i hånden, kjenne på, leke med, beundre, ta med seg i lommen. Da den engelske keramikeren Edmund de Waal første gang så familiens samling av japanske netsuker i et glasskap i Tokyo, klarte han knapt å puste. Senere, da han selv fikk arve samlingen, oppdaget han at netsukene var nøkkelen til en historie langt større enn han kunne forestille seg.

Edmund de Waals Haren med øyne av rav er en bok som knapt likner på noen andre: familiehistorie, memoar, biografi, essay, fortelling, kunsthistorie, detektivroman. De færreste hadde forventninger til boken da den utkom i England sommeren 2010. Ett år senere er De Waaals bok et av de mest omtalte fenomenene i den internasjonale forlagsverdenen. Hyllet som et mesterverk av engelske og amerikanske kritikere, en bestselger både i UK og USA, kåret til årets beste bok i 2010 i et utall aviser og magasiner. I en prosa som er like presis og elegant som netsukene selv forteller Edmund de Waal historien om en mektig families langsomme vei mot tragedien – og om samlingen de klarte å holde fast på, et siste minne om hva de en gang hadde vært.

PRESSEOMTALE

Jeg skjønner hvorfor denne boken er blitt bestselger i Storbritannia. Haren med øyne av rav er fortellende sakprosa på sitt mest fascinerende.
Knut Olav Åmås, Aftenposten

Fabelaktig slektssaga og enestående fortelling.
Fredrik Wandrup, Dagbladet

Fortellingen om et familiedynasti som mister alt under andre verdenskrig, bortsett fra en samling små japanske skulpturer ville vært umulig å tro på hvis den ikke var sann, forfatteren har samtidig et skjevt blikk som gjør at han unngår å gjøre det unike til en sjangerfortelling.
Bjørn Gabrielsen, Dagens Næringsliv

Haren med øyne av rav lærer meg en hel del, og er engasjerende lesning. Det er en sånn bok man stadig kikker opp fra, i håp om at det sitter noen i nærheten så man kan fortelle om det man leser.
Silje Bekeng, Klassekampen

Fortellingen er så elegant bygget opp at det blir en nytelse å lese denne boka.
Lena Sjøstrøm Møller, Romerikes blad

Den beste boka jeg har lest på mange år. En fullkommen fortelling om gledene og smertene ved å være menneske.
Daily Telegraph, Books of the year

Det ble ikke noen middag den uken jeg leste denne boken, og i flere uker senere kunne jeg ikke snakke om noe annet. Den var rett og slett forheksende.
Spectator, Books of the year

Ikke bare årets, men tiårets bok (…) en historie som bør tas vare på og leses igjen av like mange generasjoner som den beskriver.
Times Literary Supplement, Books of the year

 

Edmund de Waal

Edmund de Waal er en av verdens ledende keramikere, og arbeidene hans er representert i mange museumssamlinger.
Les mer om forfatteren
 

MATERIELL

 

BLA I BOKA


 

Video // Edmund de Waal i Oslo


Edmund de Waal stilles til veggs med sp°rsmňl som krever sin mann. Vil han klare det? Svaret er et r
 

Video // Edmund de Waal hos Press


Edmund de Waal forteller om sin bok Haren med °yne av rav. Tatt opp hos forlaget, en aften med mange

Back to top