Göran Rosenberg
Kort opphold På veien fra Auschwitz


  

Fakta

ISBN: 9788275475327
Utgivelsesår: 2012
Oversetter: Håvard Syvertsenkr 379,-
Kjøp boka

Ebok: kr 99,-
Kjøp eboka


I sin nye bok forteller den profilerte svenske journalisten og forfatteren Göran Rosenberg for første gang sin familiehistorie. Boken er først og fremst en beretning om faren, som var polsk jøde og kom til Sverige etter krigen, som overlevende fra nazistenes utryddelsesleirer. I Sverige forsøker han å etablere et nytt liv med barn og familie, men måtte på tragisk vis gi tapt for de demoner han bar med seg.

Teksten er en usentimental beretning, stilet fra en sønn til en far, der sønnen i ettertid, skritt for skritt, forsøker å spore opp farens lange vei til Södertälje en sensommerdag i 1947. Men like mye som forfatteren søker å rekonstruere de faktiske begivenheter, tegner han et bilde av den mentale reisen faren har foretatt, det nye landskapet han prøvde å finne seg til rette i.

Dette er også en bok om Sverige anno 1950-tallet, det fremskrittsoptimistiske sosialdemokratiets tid, der felleskapet og individet skulle gå opp i en høyere enhet. Inn i dette klimaet ble forfatteren født, og gjorde det til sitt naturlige utgangspunkt.

Faren klarte aldri å gjøre dette til sitt, finne seg til rette, begynne på nytt, og boken handler i stor grad om nettopp det, om de helt basale ting i tilværelsen; om hva det vil si å være hjemmehørende i verden og i samfunnet. For David Rosenberg ble livet i Sverige bare et kort opphold på veien fra Auschwitz.

PRESSEOMTALE

Det er sjelden å lese en så reflektert og søkende dokumentarbok (...) en betagende og bevegende bok på grensen til skjønnlitteratur, skrevet med ømhet. Anbefales!
Alf Kjetil Igland, Fædrelandsvennen

Sytti år etter andre verdenskrig har vi lest og hørt mange historier fra grusomhetene bak piggtrådgjerdene i Europa i 1940-årene. Göran Rosenbergs bok skiller seg likevel ut. På en annen måte enn i tidligere beretninger skildres individer som bærer med seg vonde og uopprettelige opplevelser fra fortiden.
Ole Kallelid, Stavanger Aftenblad

Men mest av alt er det en usedvanlig sterk og rørende beretning om en sønn som nekter å la farens historie gå ubemerket hen.
Mari Reinholt Aas, Vårt land

Dette er rent ut sagt en av de mest gripende bøker jeg har lest – og tankevekkende på mange plan. En bok man sent glemmer.
Johan O. Jensen, Adresseavisa

Som litteratur er den lysende, personlig sakprosa.
Knut Olav Åmås, Aftenposten

Stor litteratur. Eg tilrår boka på det varmaste
Eskil Skjeldal, Dag og tid

 

Göran Rosenberg

Göran Rosenberg er utdannet ved Stockholms universitet og Journalisthögskolan, og har arbeidet som journalist, TV-reporter, dokumentarfilmskaper, essayist og fo
Les mer om forfatteren
 

MATERIELL

 

BLA I BOKA


 

Video // Göran Rosenberg i Oslo


Göran Rosenberg var i Oslo i forbindelse med den nye boken hans "Kort opphold På veien fra Auschwitz

Back to top