Marlene van Niekerk
Agaat


  

Fakta

ISBN: 9788275476454
Utgivelsesår: 2013
Oversetter: Eve-Marie Lund
Innbundet


kr 399,-
Kjøp boka

Ebok: kr 99,-
Kjøp eboka


Marlene van Niekerks Agaat er en enestående litterær prestasjon: en fortelling om to kvinner og deres jakt på fellesskap og bekreftelse, en beretning om sørafrikansk hverdagsliv gjennom fem tiår, en roman om makt og avmakt, hat og kjærlighet, løgn og forstillelse, om forsoningens nødvendighet og umulighet.

Året er 1996, vi er i Sør-Afrika. Apartheidstaten har falt, men det nye landet har knapt tatt form. Ute på farmen er den sytti år gamle enken Milla de Wet langsomt i ferd med å dø. Hun kan verken snakke eller bevege seg. Den eneste som forstår de ørsmå tegnene hennes, er Agaat. Den eneste som får pleie henne, er Agaat. Etter et helt liv  sammen står ingen hverandre nærmere enn de to. Men historien de deler, bærer også i seg hemmeligheter. Hemmeligheter som går ut over det tradisjonelle forholdet mellom herre og tjener. Hemmeligheter som går inn til kjernen av en familie – og inn til hjertet av en nasjon.

Marlene van Niekerk er en av Sør-Afrikas fremste forfattere i dag. Da Agaat kom ut i hjemlandet i 2007, ble den hyllet som et mesterverk: en bred og kompleks familiehistorie, som samtidig tok opp i seg spenningene i den sørafrikanske samtidshistorien på et vis knapt noen roman hadde gjort før. Også internasjonalt ble boka en kritikersuksess.

Oversetteren Eve-Marie Lund sier at det er «et privilegium å oversette Agaat. Jeg vil faktisk gå så langt som å si at dette er en av de største og beste oppgavene jeg har tatt på meg i mitt virke som oversetter. Jeg håper boken vil finne mange norske lesere.»

Over 30 000 solgte i Sverige!

PRESSEOMTALE

Likegyldig hvilke krav man har til en roman, Agaat vil tilfredsstille dem alle: Enten man leser for å underholdes, eller man betrakter en roman som en dannelsesreise for å se, forstå og lære mer enn man på forhånd har sett og allerede vet (...) En komplett roman, praktisk talt lytefritt oversatt av Eve-Marie Lund.
Jan Askelund, Stavanger Aftenblad

Det er ikke ofte det skrives romaner av et slikt kaliber. Historien om Milla og Agaat fungerer på alle nivåer.
Dagens Nyheter

Nobelprisprosa.
Arbetarbladet

En romantriumf: lysende fortellerkunst i hvert eneste avsnitt.
Expressen

Bøker som Agaat er grunnen til at vi mennesker leser romaner – og til at forfattere skriver dem.
The New York Times

Uten tvil den viktigste sørafrikanske romanen siden Coetzees Vanære. En fortelling av absolutt høyeste klasse.
Times Literary Supplement

 

Marlene van Niekerk

Marlene van Niekerk er en av Sør-Afrikas største forfattere og er blitt oversatt til flere språk.
Les mer om forfatteren
 

MATERIELL

 

BLA I BOKABack to top