Helen Macdonald
H for hauk


  

Fakta

ISBN: 9788275477918
Utgivelsesår: 2015
Oversetter: Knut Ofstad
Innbundet


kr 369,-
Kjøp boka

Ebok: kr 99,-
Kjøp eboka


Da hun var liten, ville Helen Macdonald bli falkoner, falketemmer. Hun leste alt hun kom over av bøker om emnet og lærte seg alle de gammelmodige fagbegrepene. Helen endte opp med å bli historiker og forfatter, men hun beholdt interessen for de ville fuglene. Så, rett før hun fyller førti, mister Helen faren sin. Midt i mørket og fortvilelsen er det bare én ting hun kjenner, kaldt og klart: Hun vil temme en hauk. Hun vil lære seg å temme den ondeste og villeste og mest skremmende av alle rovfugler: hønsehauken.

Hun kjøper hauken Mabel for åtte hundre pund i en hustrig havneby i Skottland, og den ser på henne med de store øynene sine. Vel hjemme i Cambridge fyller Helen fryseren med haukemat, skrur av mobiltelefonen og tar fatt på en reise hun ikke aner hvor vil ende.
H for hauk fikk umiddelbart status som en moderne klassiker da den kom ut i Storbritannia i 2014.

Det er en bok om dyr og menneske, om ensomhet og fellesskap, sivilisasjon og villskap, liv og død. Det er en historie omsorg, fortvilelse og forvirring – men også en forbløffende fascinerende beretning om arbeidet for å temme en av naturens mest urokkelige skapninger. Og mens fuglen langsomt lærer å lystre – lærer Helen hva det vil si å bli fri.

Vinner av Samuel Johnson-prisen 2014
Vinner av Costa-prisen 2014PRESSEOMTALE

Gjennom Macdonalds identifisering med rovfuglen tvinges vi inn i paradoksene historien bærer i seg. Kjærlighet og tvang. Naturen og det menneskeskapte (...) Plettfritt oversatt av Knut Ofstad.
Torborg Igland, Fædrelandsvennen

I blant dukker det opp sakprosabøker som dette, som er så rike i sitt stofftilfang, og så intelligente i sin omgang med verden at du ikke vi lese annet. Det er det beste jeg har lest på år og dag.
Karin Haugen, Klassekampen

Haukeforfatter Helen Macdonald har satt kloa i sin egen sorg i en norsk oversettelse av rang. (…) Skal du legge ut på en flytur i sommer: Les H for hauk.
Arne Guttormsen, Vårt land

På kunstferdig vis klarer Macdonald å veve sammen alle de forskjellige måtene det går an å gå i stykker på. Språket i denne boka er like fantastisk som villfuglene selv er det.
Caleb Crain, New York Review of Books

Stilsikker, dypt ærlig, rå i uttrykket. Dette er et vidunder av en bok, som en fugl høyt oppe på himmelen.
Daneet Steffens, Boston Globe

En bok som opplyser deg om ting du ikke forventer – på måter du ikke kunne forestilt deg på forhånd. En uhyre elegant og velskrevet blanding av naturskildring, memoar, litterært essay og sorgmeditasjon.
Guy Gavriel Kay, Washington Post

Jeg kan ikke huske sist en bok fikk meg til å kjenne så mange sterke følelser på så kort tid.
The Observer

Det sier mye om Macdonalds enestående prestasjon at en så jublende bok som denne kan munne ut i en følelse av tilkortkommenhet – og likevel etterlate leseren intenst oppløftet, som en rovfugl i fri flukt mot himmelen.
Philip Hoare, New Statesman

Macdonalds prosa klarer å være både poetisk og teknisk – samtidig som den får hjertet til å slå fortere. Selv ordforrådet hennes er levende, fullt av kraft, språket svever like fritt og suverent som en fugl gjør det.
Benjamin Myers, New Scientist

En enestående bok. En sviende studie av sorg og en meditasjon over menneskets forhold til naturen. Kraftfullt skrevet, krydret med humor – en bok som ikke bare synger, men svever.
Maggie Ferguson, The Economist 

En bok som berørte meg så sterkt at det er helt umulig å gi slipp på den – også nå, lenge etter at jeg er ferdig med å lese.
Julie Myerson, Guardian

Uansett hvilken merkelapp du velger – memoar, naturskildring, meditasjon – vil det være en grov undervurdering av Macdonalds enestående litterære prestasjon. Språket her gløder og brenner.
Karin Altenberg, Wall Street Journal

H for hauk er et modent og mesterlig litterært verk. Den vil stå som en merkestein for alle fremtidige memoarbøker og naturbøker.
The Times Literary Supplement

Ikke la deg lure av at de kaller den en bok om sorg. H for hauk er oppløftende, poetisk, livgivende.
Jackie Kay, Scotsman

En bok som tar pusten fra deg. Macdonald gir oss et uutslettelig bilde både av rovfuglens og hennes eget vesen. Og ordene hun bruker, er som fuglefjær: De er så avsindig vakre at vi helt glemmer å legge merke til det kompliserte arbeidet de utfører.
Vicki Croke, New York Times Book Review

Nådeløs og voldsom – en fremragende litterær prestasjon. Det er ikke en setning her som klinger hult, Macdonald har funnet den perfekte balansen mellom kunstferdighet og sannhet.
David Laskin, Seattle Times

En unikt vakker bok, men med en brennende emosjonell åpenhet – og et beskrivende språk du ikke finner maken til noe annet sted i den moderne litteraturen.
Prisuttalelse, Costa-juryen

En av de beste bøkene om natur jeg noensinne har lest. Macdonalds enestående språklige begavelse og skarpe iakttagelsesevne gir leseren nye gleder på hver eneste side.
Karen Sandstrom, Cleveland Plain Dealer

 Bedre enn noen annen skribent jeg har lest, klarer Macdonald å levendegjøre rovfuglens mentale verden. Slik utvider hun naturlitteraturens grenser. Samtidig er språket hennes er like skarpt og klart som rovfuglens blikk. Som forfatter kombinerer Macdonald leksikografens glede over sjeldne og vidunderlige begreper med et kreativt blikk for nye kombinasjoner og betydninger.
Mark Cocker, Guardian

Macdonald har en perfekt balanse mellom vitenskapskvinnen og poeten i seg – mellom observasjon på den ene siden og følelse på den andre.
Craig Brown, Daily Mail

En mørk, dyp tekst, som bærer på en skjønnhet så sterk og fryktelig at den vil slå sprekker selv i det hardeste steinhjerte. Macdonald har forfattet en av de mest velskrevne beretningene om sorg du noensinne vil lese. Dette er en sorgmemoar med vinger.
Caroline Sanderson, The Bookseller

H for hauk er et gnistrende stykke tekst: dypt bevegende, intenst fascinerende og liksom lyst opp av kjærlighet og intelligens gjennom det hele. Jeg vil bli overrasket om det utgis noen bedre bok enn denne i år.
Melissa Harrison, Financial Times

Dette er ikke en memoarbok om sorgens faser eller måter å hanskes med dem på. Den likner i grunnen ikke noen annen bok om miste en forelder. Gjennom å kombinere minne, landskap, historie og rovfugler klarer den å vise oss at den eneste måten å forandre vårt døsige eller resignerte liv på, er å se opp og ut, i verden.
Susan, Straight, The LA Times

Det er ikke vanskelig å slå fast at denne boken vil bli en klassiker. Den fortjener å selge i bøttevis og vinne det som er av priser.
The Times

Du kan skrive fra hodet eller fra hjertet, fra følelsene eller fra intellektet. Bare de aller, aller beste bøkene klarer å gjøre begge deler. Helen Macdonald har gjort akkurat dette. Resultatet er en dypt menneskelig bok, liksom forgyllet med like deler intelligens og innlevelse.
Financial Times

Helen Macdonald har fått til noe nesten unikt i litteraturen: en fullstendig realistisk beskrivelse av et dyrs bevissthet, og menneskets møte med det.
The Sunday Times

 

Helen Macdonald

Helen Macdonald er en forfatter, poet, historiker, illustratÝr og naturforsker.
Les mer om forfatteren
 

MATERIELL

 

BLA I BOKABack to top