Tom Reiss
Den sorte greven (pocket) Napoleons rival og den virkelige greven av Monte Cristo


  

Fakta

ISBN: 9788275477994
Utgivelsesår: 2015
Oversetter: Christian Rugstad
Pocket


kr 169,-
Kjøp boka

Ebok: kr 99,-
Kjøp eboka


Vinner av Pulitzerprisen 2013

Dette er historien om den franske revolusjonens største og mest populære hærfører, Napoleons rival og den virkelige greven av Monte Cristo: General Alex Dumas. Frem til Tom Reiss’ oppsporing av den gamle helten har Dumas vært en glemt skikkelse i revolusjonshistorien. Men fortellingene om ham klinger liksom merkelig kjente og nærværende, noe som skyldes hans sønn, forfatteren Alexandre Dumas, som brukte farens militære bravader som stoff til sine storslagne historier da han skapte noen av de mest berømte helter litteraturen har sett.


Skjult bak forfatteren Dumas’ eventyrlige helteskikkelser avsløres en historie enda mer utrolig: Den virkelige helten var sønn av en sort slave, men skulle klatre høyere i den hvite manns verden enn noen mørkhudet mann før ham. Alex Dumas ble født i den franske kolonien Sainte-Domingue (nå Haiti). Moren var sort slave og faren av fransk overklasse. Grunnet guttens usedvanlige evner og gode fysikk tok faren ham med seg til Paris der han som en del av det franske aristokratiet fikk utdannelse i fekting. Fra å være fotsoldat i den franske hæren skjøt hans militære karriere raskt fart, og han endte som revolusjonshærens mest fremgangsrike general – helt til han møtte en usynlig fiende som han ikke kunne beseire, til tross for sin enorme styrke.

Den sorte greven
byr på en rik beskrivelse av 1800-tallets Frankrike; et vindu mot et Europa i en avgjørende brytningstid, en idealistisk og multikulturell revolusjonstid der man kjemper for frihet, likhet og brorskap, og der man ennå ikke har gått seg bort i raseteorier. Den underliggende nerven gjennom det hele er like fullt de ubrytelige bånd mellom en far og en sønn.

PRESSEOMTALE

En gang fascinert av bøkene om greven av Monte Cristo og musketerne, er det med en slags gjenkjennelsens glede jeg følger Reiss i sporene etter Alex Dumas, full av detaljer og artige sidesprang. Dumas fortjener så visst å bli husket for langt mer enn farskapet til en produktiv forfatter.
Alf Kjetil Igland, Fædrelandsvennen

Reiss forteller en drivende god historie om en mann med et uvanlig utgangspunkt for en militær karriere.
Ole Kallelid, Stavanger Aftenblad

Tom Reiss’ bok kan leses som et eventyr med fotnoter og er forrykende historiefortelling.
Susanne Hedemann Hiorth, Dagens Næringsliv

Suverent: En forrykende, dokumentarisk avlegger av Alexandre Dumas’ eventyrromaner.
Geir Pollen, Klassekampen

 

Tom Reiss

Tom Reiss er en amerikansk forfatter, historiker og journalist.
Les mer om forfatteren
 

MATERIELL


Back to top